Arının Mucizesi Nedir?

Arının Mucizesi Nedir?

Dünyanın kusursuz bir düzeni var ve arılarda bu düzenin bir parçasıdır. İnsanlara arı denildiğinde ilk akla gelen bal ve balın faydalarıdır. Ama arıların görevi sadece bal yapmak değildir. Dünyanın yaşamsal bir dengesi vardır ve  dengenin sağlanmasında arıların büyük rolleri vardır. Genelde insanlar arıların yaşamlarında çok önemli bir payı olduğunu düşünmezler. Hatta arı gördükleri zaman kendisine bir zarar vereceğini düşündüğü için öldürür.

Yıllar önce ünlü bilim adamı Albert Einstein “Arılar yeryüzünden kaybolursa insanın 4 yıl ömrü kalır” demiştir. Wurzburg Üniversitesi’nin arı uzmanı Prof.Tautz, Einstein bu konudaki sözüne katılıp şöyle bir açıklama yapmıştır. “Arılar taşıdıkları polenler sayesinde  130 bin farklı bitki türünün üremesini sağlamaktadır. Bir kovandaki arılar 1 günde 400 kilometrelik bir alanı dolaşarak 1 milyon çiçeğin döllenmesini sağlar. Bu süreç sona ererse yenebilen bitki ve meyveler ortadan kalkacaktır. İlk önce bitkiyle beslenen hayvanlar ve sonra insanlar ölür”.

Prof.Tautz’in sözleri gerçekten önemli bir açıklamadır. Yaşadığımız dünyada ufacık bir canlının bile birbiriyle ilişkisi yok gibi düşünsek bile,  pek çok canlının yaşamı birbirine son derece bağlıdır. Bu örnekte olduğu gibi. Bir insanın yaşamı küçücük bir canlının yaşamına göre devam etmekte. Allah o kadar kusursuz bir düzen yaratmış ki düzen bozulduğu zaman ister istemez bütün canlılar etkilenmekte. Arılar yok olduğunda,  insanlar bu yüzden kendi yaşamının sona ereceğini hiç düşünmez. Yaşamımız için bu kadar önemli olan arıların sadece bal yaptığını düşünmekten vazgeçmeliyiz. Düşünsenize arılar yok olursa,  sadece 4 yıl ömrümüzün kalacağını bilmek gerçekten çok korkutucu. Bu gerçeği öğrendikten sonra eminim her insan, gördüğü her arıya zarar vermek yerine korumak isteyecektir.

Arı, Apoidea familyasını oluşturan ve zar kanatlılar takımına ait  tüm böcek türlerine verilen isimdir. Arılar kraliçe arı, işçi arı ve erkek arı olarak çok iyi organize şekilde çalışmakta ve aynı hedefe kilitlenmişlerdir. Her kolonide tek bir kraliçe arı vardır ve yaklaşık beş yıla kadar yaşar. Çocuk doğuran yalnızca odur. Fizyolojik bir kimyasal madde kullanan kraliçe arı kovan arkadaşlarını bununla kontrol eder. Arı topluluğunda yalnızca bir kraliçe olabilir. Üremek için erkek arılar ile evlilik uçuşuna başlar. Yalnızca tek bir sefer sperm kesesine 10 milyon kadar sperm alır. Sonra her gün, belirlenmiş kuluçka gözlerine 2000’e kadar döllenmiş ve döllenmemiş yumurta bırakmaktadır. Bu da tek bir sezonda 200.000’e kadar yumurtaya denk gelmektedir. İşçiler ve  yeni kraliçe, bu döllenmiş yumurtalardan çıkmaktadır. Erkek arılar ise döllenmemiş yumurtalardan.

Arı kovanları, tam anlamıyla bir sanat eserleridir ve bal arılarının evidir. Organize bir şekilde çalışıp, bağımsız bir şekilde bal peteklerini inşa ederler ve kusursuz çalışırlar.

İnsanların vazgeçilmez olan kahvaltı sofrasında olmazsa olmazı baldır. Ne kadar zor ve kusursuz yapıldığı kuşkusuzdur. Eğer İstanbul gibi büyük şehirde yaşıyor iseniz genelde glikoz şekeri karıştırılmış ballar bulursunuz marketlerde. Organik bal ya memleketten ya da çok güvendiğiniz eş dost aracılığla alırsınız.

Bu konuya el atan Gebze Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı çiftçilerine arıcılık kursu vermeye karar vermiştir. Sizde organik bal arıyorsanız İstanbul’a çok az mesafesi olan Gebze’ye gidebilirsiniz.

İnsan vücudu için gerekli olan vitamin, protein ve mineraller balın içinde bulunmaktadır. Gerçek bal şekerlenir. Halk arasında bu sahte bal için kullanılır ve  yanlış bilinmektedir. Eğer balınız şekerleniyor ise bilinki organiktir.

Yaşınız kaç olursa olsun balı rahatlıkla tüketebilirsiniz. Özellikle büyüme çağındaki çocuk ve gençler için doğal bir protein kaynağıdır. Hem sağlığımız için hemde dünyadaki yaşamsal denge için arılara muhtacız. Dolayısı ile arılara değer vermemiz demek, sağlığımıza ve yaşamımıza değer vermektir.

Diğer böcek türleri var ise evlerinizde kesinlikle ümraniye böcek ilaçlama firması ile irtibata geçmelisiniz.

konumuz