Serçe Kuşlarını Tanıyalım
SERÇE kuşlarının her iki cinsininde siyah çizgili kahverengi sırtları vardır. Erkek serçe ve dişi serçeler birbirinden kolayca ayırt edilmektedir. Erkek serçelerin siyah bir önlüğü, yan tarafları kestane rengi olan gri bir tacı ve beyaz yanaklara sahiptir. Dişilerin erkeklerde olan siyah önlükleri yoktur ve daha esmer bir görünüme sahiptir.. Serçe, kuşlar grubundan, serçelerin familyasından ve öten kuşlar sınıfından olan bir gagalı kuş türüdür. Çevremizde yaşayan evcil serçeler ise kanatları ve sırtı kahverengimsi, karın bölgeleri ise gri renktedir. Otuza yakın türü bulunan serçelerin kalınca gagası, küçük ve tınaz bedene sahip ve küçük bacakları siyaha benzer tüylü kuşlardır.
Yerleşik ve koloniler halinde yuva yapan sosyal bir türdür. Yuvaları çok iyi görünümü olmayan , ağaç oyuklarına ve yuva kutularına, binaların çatlak ve deliklerine yapabilirler. Bazen diğer kuşların yuvalarını da kullandıkları olur.
Cıvıltılar halinde, ötüşleri kısa, cıvıltılı, neşeli olan sesleri gün içerisinde duyulur.
Serçelerin kuluçka dönemleri kümes hayvanlarına göre daha kısadır. Temel olarak 1.5 hafta kuluçkada kalırlar. Kuluçka süresi 11-12 gün sürmektedir.Yumurtadan çıkan yavrular iki hafta sonra yuvayı terk ederler. Her üreme mevsiminde üç veya dört kez kuluçkaya yatabilirler.
Serçeler genellikle tohumlarla beslenir. Fakat üreme mevsiminde erişkinler bazı hayvansal gıdalar (böcek, solucan gibi) da alır ve gelişimlerinin ilk dönemlerinde özellikle yavrularını böceklerle beslerler. Fakat insan faktöründen kaynaklanan yaşam koşulları sebebiyle, insanoğlunun ürettiği çeşitli yiyeceklerle de beslenebilirler.
Serçe kuşları yaklaşık olarak herhangi bir çevresel etken olmadığı sürece 20-25 yıl arasında yaşamaktadırlar.
Serçe kuşları diğer kuşlar gibi göç etmezler. Onlar yerleşik ve koloniler halinde yaşamaktadırlar.
Serçe kuşlarının düşmanları kediler ve yırtıcı kuşlardır. Bazı kırsal bölgelerde görülen çocuklar serçe kuşlarını yalnızca av için sapan atmaktadırlar. Ayrıca kış aylarında tuzak yaparak çok fazla serçe avlarlar. Genelde kışları önceden hazırlanan ağlar ya da ağlara benzeyen aletlerle alt kısmına buğday tanelerinden koyup, serçenin içine gireceği biçimde bir yanı açık bırakılmaktadır. Serçeler içeri girdiği anda ağ çekilip avlanırlar.
Serçe kuşlarının çeşitli türleri vardır. Bunlar; Sarı gerdanlı serçe, söğüt serçesi, çalı serçesi, bayağı kar serçesi, bayağı serçe, kar serçesi, İtalya serçesi (melez), orman serçesi, ve çöl serçesidir.